Afrikaans Lewe – a mondeling by Isabella Pretorius

11

Vandag praat ek oor Suid-Afrika.

 

Wanneer laas het jy ‘n reënboog gesien? Elke kleur in ‘n reënboog maak dit wat dit is: asemrowend, pragtig en ‘n simbool van hoop.

 

Na die storms van ons land se verlede het ‘n nasie ontstaan.Suid-Afrika is ‘n land met baie kulture en tale,maar almal kom saam as een. Ons land is ‘n veelkleurige simbool van hoop. Ons land is Suid-Afrika, die reënboognasie.

 

‘Reënboognasie’ was ‘n term wat deur die geliefde aartsbiskop Desmond Tutu geskep was. Net ‘n paar dekades gelede was ons land verskeur deur die wreedheid van Apartheid. 

 

Apartheid was ‘n stelsel wat diversiteit en eenheid ontmoedig het.Dit het bestaan om mense apart te hou.  Nelson Mandela,soos baie ander Suid-Afrikaners,was ‘n ewige simbool van vrede en hoop. Van sy vroeë stryd teen Apartheid tot sy lang gevangenisskap en uiteindelike presidentskap, hou Mandela se indrukwekkende toewyding aan gelykheid en geregtigheid voort om die kleure van ons reënboog te laat skyn. 

 

In die Reënboognasie word diversiteit nie net geduld nie; dit word gekoester. Ons land het 11 amptelike tale, waarvan 5 in ons volkslied ingesluit is. Sommige etniese gemeenskappe sluit Zoeloe, Xhosa, Afrikaans, Indiër, Engels en vele ander in.

 

Ons diversiteit word gereeld gevier deur dans en musiek. Van Indlamu tot tradisionele isiXhosa-danse tot langarm tot die Gumboot Dance, word ons diversiteit uitgeleef met oorgawe. 

 

Suid-Afrikaners deel almal ‘n liefde vir dieselfde kosse, wat Biltong, koeksusters, sosaties, Bunny Chow, Potjiekos, Malvapoeding, Bobotie en vele ander insluit. Hierdie kosse het ‘n ryk geskiedenis, maar hulle is betekenisvol in alledaagse Suid-Afrikaanse lewens. Die belangrikste is dat ons almal die verskil tussen ‘n braai en ‘n BBQ ken.

 

Suid-Afrika het ‘n diverse versameling landskappe, insluitend pragtige woude, woestyne, berge, strande en stede. Ons land se nasionale blom, die Protea, verteenwoordig ons land se uniekheid en natuurskoon. Ons is almal trots op ons land se vlag, wat bestaan uit ‘n reënboog van kleure en ‘n ‘Y’-vorm wat al die elemente daarvan in ‘n verenigde geheel bring.

 

Hoe het ons land deur die COVID 19-pandemie gekom? Hoe het die Bokke verlede jaar die Rugby Wêreldbeker gewen? Hoe het ons Apartheid beëindig? Die antwoord is eenvoudig: deur saam te staan, nes die kleure van ‘n reënboog. Ons land het saam baklei vir die vryheid van sy mense. 

 

Suid-Afrika se Reënboognasie dien as ‘n sterk herinnering aan die skoonheid en mag wat moontlik word wanneer mense as een saamkom. Ons moet hierdie reënboognasie omhels en vier, want saam is ons sterker, en saam skyn ons helder. 

 

Nkosi sikelel’ iAfrika. Baie dankie!